Top
Veszélyek a szépségiparban: allergia – Szépségportál
fade
4848
post-template-default,single,single-post,postid-4848,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Veszélyek a szépségiparban: allergia

Veszélyek a szépségiparban: allergia

A szépségipar összes aktív és passzív szereplőjét érinti az a kérdéskör, amelyet a WEBBeteg portál egyik minapi szakcikke feszeget. A téma az allergia.

 

Allergia – mindannyian félünk tőle, sokan azt is hisszük, sőt, biztosak vagyunk abban, hogy teszünk is a megelőzésért. Ám ez nem feltétlenül van így. Hogy miért? Találtunk egy érdekes cikket erről.

Nincs biztonság?

 

2015_03_29 vörös keresztjóEgyre csak szélesedik a kozmetikai cégek által előállított termékek palettája, és egyre több pénzt költenek fejlesztésre, kutatásra. Sajnos még így sem vagyunk teljesen biztonságban, mivel a tartósításra, az illat- és színfokozásra használt anyagokra sokan lehetnek allergiások – olvasható a portálon, amelyen szakemberek járnak körül egy-egy adott témát. A Dr. Lajtos Melinda által jegyzett szakcikk emlékeztet arra, hogy a legtöbb terméket kémiai úton állítják elő, és szinte mindegyik tartalmaz valamilyen konzerválószert, festék- és emulgeáló anyagot vagy antioxidáns hatású összetevőt. Ezek az anyagok úgy vannak kialakítva, hogy a bőrön keresztül gyorsan felszívódjanak és könnyen a véráramlatba jussanak. Csakhogy éppen ebben rejlik a veszély is, mivel így könnyen szét tudnak terjedni a szervezetben, létfontosságú szervekbe is bejutnak, illetve azokban felhalmozódva, akár súlyosabb problémát is okoznak.

Ártalmak, veszélyek

 

STO_wellnesst-a-hajnak_c48f7f42_5299529e960735.42450306A tartósítószerként használt két legveszélyesebb anyag az egészségünkre a triklozán és a parabén. Az előbbit már be is tiltották a bőrirritáló és a bőrgombásodást elősegítő hatásai miatt.

Az emulgeálószerek azért felelősek, hogy a zsír és víz összetevők együtt maradjanak. Legismertebb a polietilénglukol (PEG), amely polyglykol, polysorbate néven kerül feltüntetésre a termékek összetevői között. Ezek az anyagok áteresztővé teszik a bőrt, így idegen organizmusok, illetve mérgek könnyebben bejutnak a szervezetünkbe.

Szinte kivétel nélkül minden kozmetikumban található valamilyen festékanyag, amellyel könnyebben eladható egy-egy termék. Azonban ezek a színezőnek használt vegyületek mesterséges úton vannak előállítva, így az arra érzékenyekben allergénként viselkednek. A legnagyobb változáson a hajfestékben található színezőanyagok mentek keresztül.

A kozmetikumok fele tartalmaz illatanyagot, ami azonban a csomagoláson csak parfümként van feltüntetve. Köztudott, hogy a parfümök akár több száz illatanyagfajtából tevődnek össze. Ezek közül már 26 anyagról derült ki, hogy elég erős allergizáló hatása van, amelyeket külön is fel kell tüntetni a flakonokon.

Gyakran találkozunk antioxidáns összetevővel egy-egy tisztálkodószer kapcsán butylhydroxytoluol (BHT) és a butylhydroxyanisol (BHA) néven. Ez a kettő igen ártalmas az immunrendszerünkre, gyakran okoz allergiát. Már leírták magzatkárosító hatását is.

Egyes tisztálkodószereink ásványiolaj-kivonatot tartalmaznak, amely sűrűségéből adódóan elzárja a bőr pórusait és érzékenyíti, függővé teszi a bőrt. Emellett még lelassítja a sejtek megújulását, elősegítve ezzel a bőr korai ráncosodását.

A legtöbb sampon, fogkrém, tusfürdő tartalmaz valamilyen habképző anyagot úgy, mint nátriumlaurilszulfátot, amely igen erős zsírtalanító hatással is rendelkezik. Ennek köszönhetően a bőrön található védőréteget roncsolva, bőrgyulladást, korpásodást okozhat. A korpásodás ellen használt termékek egy része úgy fejti ki hatását, hogy a korpát „leragasztja” a fejbőrhöz, ezzel megakadályozza a bőr lélegzését, normális regenerációját.

A „ránctalanító” kifejezés sem felel meg az elvártaknak, vagyis az ilyen néven forgalomban lévő termékek nem képesek a természetes öregedés folyamatát leállítani, visszafordítani. A legjobb krém is csak csökkenteni tudja a ráncok mélységét, de teljesen eltüntetni nem képes.

Ha további részleteket és információkat szeretnél megtudni a kérdéskörben, és sok más érdekes témában, akkorlátogass el a WEBBeteg honlapjára. Az általunk ismertetett cikket teljes egészében pedig itt találod.

Zsuzsa N. Vadász