Top
PEDIKŰRRŐL A PEDIKŰRÖSTŐL: Körömbenövés kezelése a pedikűrösnél – Szépségportál
fade
4855
post-template-default,single,single-post,postid-4855,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

PEDIKŰRRŐL A PEDIKŰRÖSTŐL: Körömbenövés kezelése a pedikűrösnél

PEDIKŰRRŐL A PEDIKŰRÖSTŐL: Körömbenövés kezelése a pedikűrösnél

„Lábaink tartó pillérként szolgálnak egész életünkben, fordítsunk hát nagyobb hangsúlyt ápolásukra!” – írja fel az általános receptet a láb gyógyásza. Kovácsné Marcsi ezúttal a körömbenövés problematikáját járja körbe.

 

Vannak olyan esetek, amikor nem „csak” a lábaink ápolása, komolyabb problémák megelőzése vagy éppen csak a kényeztetés miatt megyünk pedikűröshöz. Előfordul olyan elváltozás, amelyet erőteljesen tanácsos szakemberrel kezeltetni. Ilyen a körömbenövés is.

Benőtt köröm

2015_03_31 körömbenövés

 

Amikor a körömlemez oldalsó széle a körömsáncba nyomul, akkor beszélünk benőtt körömről. Ez lehet csak a körömsarok, de akár a körömlemez teljes oldala is benőhet. Fájdalmas, sok esetben gyulladás kíséri. A gyakori gyulladások miatt nem ritka, hogy a körömsánc szélén vadhús fejlődik.

 

 

 

 

Kialakulásának okai

A láb ortopédiai elváltozásai a körmöket is deformálják. A bütyök és a harántboltozat süllyedése miatt, egymásra forduló ujjaknál nagyon gyakori a benőtt köröm, tartós belgyógyászati betegségek miatt, rendszeresen szedett gyógyszerek mellékhatásaként és különböző sérülések nyomán. A cipő nem csak az ujjakat nyomja össze, hanem a körmöket is. Mechanikai sérülésnek mondhatjuk a helytelen körömvágást és a helytelen körömápolást is. A túl hosszúra hagyott körmök eldeformálódhatnak, benőhetnek. A körömsarok rendszeres kivágása már gyermekkorban okozhat benőtt körmöket.

Benőtt köröm kezelése

Ez alatt azt értjük, ha eltávolítjuk a körömsáncból a benőtt körömrészt. Körömcsípővel a szabadszélt becsípjük a körömsánc felé. Vésővel, óvatos mozdulattal kiemeljük a benőtt körömrészt. A körömsáncot kitisztítjuk, az esetleges bőrkeményedést, tyúkszemet eltávolítjuk. A területet fertőtlenítjük, majd szükség szerint tamponáljuk.

Benőtt köröm karbantartása

A jól kiválasztott cipő és a helyes körömvágási és lábápolási szokások betartása  elősegíti a teljes gyógyulást.

 

MARCSI MUNKA KÖZBENKovácsné Marcsi igazi tapasztalt – ahogy ő mondja – lábápoló, aki Stúdió 58 szalonjában évtizedek óta várja a vendégeket, köztük olyat, aki szüleitől „örökölte meg” őt. A Szépségportál szakértője, aki ismeri szakmájának minden csínját-bínját, hétről-hétre megoszt velünk a profiknak és laikusoknak egyaránt érdekes ismereteket, tudást, trükköt, módszert, eszközt. (Itt olvashatod életrajzát, itt az elérhetőségét.)

Zsuzsa N. Vadász