Top
Toxic trio: ami a körmösre és a vendégre is káros – Szépségportál
fade
3665
post-template-default,single,single-post,postid-3665,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Toxic trio: ami a körmösre és a vendégre is káros

Toxic trio: ami a körmösre és a vendégre is káros

ha tudatosan keressük, elkerülhetjük a körömipar káros összetevőit, de még mindig vannak a piacon bizonyítottan egészségre veszélyes termékek. Toxic trio, avagy mérgező hármas névvel illeti a szakma a toluolt, a DBP-t és a formaldehidet. Utánajártunk, hogy mi is ezek.

A tolulol, a termékeken angolul toluene, más nevén pedig fenilmetén vagy metilbenzol színtelen folyadék, ami egyes műanyagokat old és erősen párolog. Közvetlenül belélegezve közepesen vagy erősen mérgező. Az agyat és az idegrendszert károsítja, részegséghez hasonló állapotot, nem ritkán hallucinációt okoz. Ipari felhasználására szigorú munkavédelmi előírások vonatkoznak. Az egyik leggyakrabban előforduló talajszennyező anyag, a talajvízzel is bejuthat a szervezetbe. Lakkokban, más körömalapanyokban, de a háztartásunkban használt gyorsan száradó filctollakban is megtalálható.

crazy-149584_640

A DBP más nevén pedig dibutil-ftalát, a ftalátok közé tartozó vegyület. Elsősorban a műanyagipar használja rugalmasító anyagként, de megtalálható egyes körömlakkokban is. Az Európai Unióban a szaporodási képességet károsító hatásai miatt korlátozzák a használatát. Felhasználása annyira széleskörű volt, hogy lassú lebomlása miatt gyakorlatilag minden ember vérében megtalálhatók, valamint az élővizekben és a házi porban is.

A formaldehid gáz halmazállapotú szobahőmérsékleten, de metanollal például stabilizálható, más vegyületekkel keverve is folyadék állapotúvá teszik. A formaldehid vizes oldata a formalin, a legtöbb baktériumot és gombát elpusztítja, spóráikat is beleértve. Erős bőrszárító hatása miatt szemölcsök kezelésére is alkalmazzák. Egyes vegyületekkel keverve erős, vízálló gyanta keletkezik belőle, melyet ragasztóként használnak, például szalvéták, zsebkendők előállításakor.  A formaldehid mérgező és rákkeltő hatású. Magas koncentrációban a szem irritációját, nyálkahártyák égető érzését, asztmás embereknél a tünetek erősödését, fulladást, valamint fejfájást okozhat. Az USA-ban mint lehetséges rákkeltő anyagot tartják számon.

Azt mindannyian tudjuk, hogy napi szinten rengeteg káros anyaggal találkozunk. A vegyipar – így a műkörömipar is, köteles figyelembe venni a jogszabályi előírásokat a gyártási folyamatok, vegyi anyagok felhasználása során, de az idő előrehaladtával egyre több anyag kerül fel a káros anyagok listájára, melyek felhasználását nem tiltják meg azonnal. Egyes cégek úgy döntenek, hogy lecserélik a károsnak vélt anyagot a termékből, és ezzel még reklámot is csinálnak maguknak, mások a bevált, olcsó gyártási folyamaton nem hajlandók változtatni pusztán azért, mert valami nem ajánlott, csak akkor, ha kötelező előírásokat szabnak a törvényhozók.

Ez hasonlít ahhoz a hozzáálláshoz – fogyasztói és gyártói szempontból egyaránt – hogy bio- vagy nem bio-termékeket vásárolok vagy gyártok. Vannak, akik csak biot esznek, mert meggyőződésük, hogy a többi káros. Mások szívesen ennének csak biotermékeket, de nem engedhetik meg maguknak, hiszen azok jóval drágábbak. És természetesen – valószínűleg többségben van ez a vélemény – vannak, akik ezt is, azt is megeszik, mondván: ha forgalomba hozzák, akkor nem lehet káros.

Mindenesetre számos nagy gyártó 2006-tól kezdődően elkezdte kivonni a fenti káros összetevőket termékeiből. Az összetevőket fel kell tüntetni  a termék csomagolásán, így meggyőződhetünk arról, hogy mit is vásárolunk valójában. (Persze azért ne felejtsük: ha a gyártó nem megbízható, akkor nem feltétlenül hihetünk a címkén olvasottaknak!) Ennek megfelelően Rátok bízzuk a döntést, hogy milyen alaposan vizsgáljátok az alapanyagaitokat, fontosnak tartjátok-e, hogy mentesek legyenek a toxic triótól.

Forrás: wikipedia.hu