Top
Sminkmester lennél? – Szépségportál
fade
3999
post-template-default,single,single-post,postid-3999,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Sminkmester lennél?

Sminkmester lennél?

Gondolkozol azon, hogy jó lenne több lábon állni? De mégis maradni az eredeti szakmádnál, vagy annak közelében? És ha kitanulnád a sminkmesterséget?

 

Na, nem mintha ez garantálná, vagy valószínűsítené a meggazdagodásod, de gyakran az ember a szakma iránti szeretetből, érdeklődésből, saját határai feszegetéséből is szívesen vág bele egy ilyen dologba. Mert kihívás is az, ha az munka mellett tanulunk.

És nem csak tanulni kell. Mielőtt belevágnánk egy ilyen „kalandba” nem árt körbenézni, hogy hol, mi található. És hogy mit érdemes választani, melyik tanfolyam, szakember mellett tegyük le a voksukat. De az csak egy dolog, hogy eldöntjük, megvizsgáljuk, kiválasztjuk, s összekaparjuk hozzá a pénzt. Mielőtt tényleg lépnénk, gondoljuk végig, hogy mire lesz még szükségünk.

Gyakorlat teszi a mestert

Az iskolában és/vagy a tanítómesternél megtanítanak a trükkökre, megmutatják, hogy mit, hogyan kell tenni, megismertetnek majd az elmélettel, de mindaz vajmi keveset ér gyakorlat nélkül. Gondold végig, hol találsz barátokat, ismerősöket, idegeneket, akik engedik, hogy gyakorolj rajtuk. És ügyelj arra, hogy a legkülönbözőbb korú, stílusú, bőrszínű, stb. embereken kell gyakorolnod, hogy a lehető legtöbb fajta sminket ki tudd próbálni. Egy jó tanács profiktól, akik már túl vannak ezen a fázison: minden munkádat fényképezd le, hogy tanulhass belőle!

Állíts össze portfoliót

13106341335_a2eb77bb9d_mA gyakorlat nem elég – arra is szükséges lesz, ha tényleg ezzel szeretnél majd egyszer foglalkozni, hogy összeállítsd saját portfoliódat. Erre is fel lehet készülni előre. A legfontosabb, meg kell találnod a számodra ideális fotóst, aki elkészíti majd a képeket (nem megoldás az okostelefonos fotó, ha komoly portfolióra vágysz).

Utána el kell döntened, hogy milyen portfoliót szereznél: nyomtatott verziót, amit mindig a hónod alá tudsz csapni és mutogatni, vagy on-line portfoliót, amit bármikor elő tudsz varázsolni akár a tablettedből is. Ha ez utóbbi mellett döntesz, válassz nevet, és foglald le a domain nevet, s kezd el körbenézni, hiszen szakembert kell majd felkérned arra, hogy készítse el a honlapodat (no, persze, hacsak nem értesz te is hozzá). A print esetében is hasonló előkészületeket kell, tegyél. Kérdezz körbe másokat, tudakolózz, gyűjts be minél több információt a legkülönfélébb forrásokból!

Közhírré tétetik!

Lehet a legjobb a portfoliód, s persze lehetsz te a legjobb sminkes, lehetnek papírjaid a legjobb iskolákból, tanulhattál a legjobb tanároktól – mindez kárba veszhet, ha nem ismerik a nevedet, nem tudják, mit tudsz és mire vagy képes, mi a specialitásod, mert akkor nem hívnak munkákra. Amellett, hogy szakmai körökben tegyél meg mindent azért, hogy megismerjenek, s érd el, hogy meglévő ügyfeleid legyenek annyira elégedettek veled, a munkáddal, hogy másoknak is beajánlanak – emellett szükség van még valamire. Szűkebb és tágabb környezetedben osztogasd a névjegyedet (legyen nagyon különleges!), terjeszd honlapod elérhetőségét, jelenj meg olyan rendezvényeken, ahol potenciálisan be tudsz gyűjteni kuncsaftokat (vásárok, kiállítások pl.), s egyáltalán, használj ki minden alkalmat arra, hogy újabb és újabb emberek ismerjenek meg.

Nem fog ömleni a pénz!

De talán a legfontosabb! Ne gondold azt, hogy dőlni fog hozzád a pénz! Becsüld meg a sűrű fillért, hogy legyen sűrű forintod belőle. Időbe telik, mire híred megy, s szép lassan elkezd kiépülni az ügyfélköröd. Egyszóval, légy türelmes!

Zsuzsa N. Vadász