Top
A legjobb megoldás a napozás – Szépségportál
fade
2698
post-template-default,single,single-post,postid-2698,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

A legjobb megoldás a napozás

A legjobb megoldás a napozás

Vizsgálatok igazolják, hogy a szklerózis multiplexben (SM) szenvedők fáradtság és depresszió elleni küzdelmében a napozás sokkal hatékonyabb, mint a D-vitamin.

A túl kevés napozás a D-vitamin-hiányhoz hasonlóan növelheti a szklerózis multiplex betegség kialakulásának a kockázatát. A szklerózis multiplex gyakori tünetei a depresszió, a szorongás, a fáradtság és az érzékelési zavarok. Ezek a tünetek azonban nem kezelhetőek D-vitamin-tablettával. Egy ausztráliai kutatás bizonyítja, hogy nem a D-vitaminnak, hanem a napon tartózkodásnak van kedvező hatása. A vér magasabb D-vitamin-szintje csupán azt jelzi, hogy elegendő időt töltöttünk a napon.

A vizsgálatban 198 szklerózis multiplexben szenvedő beteg vett részt. A kutatók átlagosan 2,3 évig figyelték meg a résztvevőket. Félévenként megmérték a D-vitamin-szintjüket, és megvizsgálták a depresszió, a szorongás és a fáradtság előfordulásának a jellegzetességeit. A résztvevők beszámoltak arról is, hogy mennyi időt töltöttek napfürdőzéssel.

A vizsgálatból az derült ki, hogy azok, akik kevésbé voltak fáradtak és depressziósak, több időt töltöttek napozással. A D-vitamin-szint befolyása ugyanakkor nem volt megállapítható. „A napozás pihentető és hangulatjavító hatású. Ebben az esetben ez a hatás nem függ össze a D-vitamin-szinttel, amit sok más vizsgálat a pozitív irányú változások okaként ad meg. Jelen vizsgálatból kiderül, hogy a mértéktartó napozásnak önmagában is pozitív hatása lehet az egészségre” – fejtette ki Ad Brand, a Sunlight Research Forum (SRF) szóvivője.

A Sunlight Research Forum (SRF) hollandiai székhelyű közhasznú szervezet. Az SRF célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a legújabb orvosi és tudományos eredményeket a mértéktartó ultraibolya sugárzás emberre gyakorolt hatásával.

 

Forrás: http://www.szolariumegyesulet.hu/