Top
Magánvagyonok veszélyben – itt az új Ptk. – Szépségportál
fade
3976
post-template-default,single,single-post,postid-3976,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Magánvagyonok veszélyben – itt az új Ptk.

Magánvagyonok veszélyben – itt az új Ptk.

Céged van? Akkor figyelmesen olvasd el az alábbi cikket! Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) miatt veszélyben lehetsz Te is, pontosabban a magánvagyonod!

Március 15-én lépett hatályba az új Ptk., s ez számos változást hozott-hoz az élet sok-sok területén. Mi most egy ilyenre hívjuk fel a figyelmedet. Arra, hogy cégvezetőként személyesen is van már anyagi felelősséged olyan esetekben, amikor korábban nem volt.

 

Te és a cég együtt

paragrafusjelA új Ptk. értelmében – szemben az eddigi jogszabályokkal – már nem csak a jogi személy (azaz a társaság) felel a harmadik személynek okozott kárért, hanem annak a vezető tisztségviselője is, mégpedig a jogi személlyel egyetemlegesen, ha ezzel a jogviszonyával összefüggésben okozta ezt a kárt. Környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi vagy a versenyszabályok megsértése – ezek is azok a területek, amelyek veszélybe sodorhatják a jövőben a társaságok vezető tisztségviselőit károkozás esetén – mutat rá egy szakértő: Biczi Orsolya a Budapest Prime függő biztosítási ügynök ügyvezetője.

 

Mikor vagy felelős?

De nem kell feltétlenül egy vörösiszap-katasztrófának bekövetkeznie ahhoz, hogy az egyetemleges felelősség elve érvényesüljön. Hogy egy közérthető példát hozzunk: ha egy társaság székhelyén valaki a miatt szenved balesetet, mert nagyon csúszóssá vált az éppen felmosott folyosó, s nem voltak elhelyezve erre figyelmeztető táblák, akkor a polgári per során az ügyvezető személyes felelőssége is megállapíthatóvá válhat, és így társaságával együtt neki is helyt kell állnia. Olyan esetekre is áll tehát ez az új rendelkezés, amikor nem tevőlegesen tehet a vezető tisztségviselő a károkozásról, “csak” hivatali beosztásából fakadóan.

Azt még persze nem tudni, hogy mennyire lesz szigorú ennek a jogszabálynak az alkalmazása a gyakorlatban, de szakemberek szerint társaságok százezreit és vezető tisztségviselők tömegeit érin(het)i a március 15.-ével hatályba lépő új változás – ne adj’ Isten, akár téged is.

 

Biztosítsd be magad!

PÉNZÉRME OSZLOPS hogy mit lehet tenni amellett, hogy mindenre odafigyel az ember? Kínálkozik emellett olyan megoldás is, amely legális: a biztosítás. Többféle megoldás kínálkozik, a leginkább kézenfekvőnek azonban a felelősségbiztosítás tűnik. Ráadásul nem is feltétlenül kell új biztosítást kötni, hiszen a felelősség egyetemleges, tehát az egyfajta “kettő az egyben” konstrukció megfelel. Már csak azért is ésszerű ez a fajta konstrukciós megoldás, mert az esetleges károkozás miatt megítélendő kár teljes összegét vagy a társaságon, vagy annak vezető tisztségviselőjén vagy e kettő között megosztva hajtják be. Így elegendő a társaság meglévő felelősségbiztosítását kiterjesztő záradékkal kiegészíteni, amely a vezető tisztségviselőket fedezi le. Ez nem is mondható drága és éppen ezért megfizethetetlen terméknek – az évi 50-80 ezer forintos díjat ugyanis még a legkisebb vállalkozások, akár a mikro- és családi vállalkozások is ki tudják termelni.

 

Zsuzsa N. Vadász