Top
PEDIKŰR FELSŐ FOKON: Otthoni lábápolás – Szépségportál
fade
4707
post-template-default,single,single-post,postid-4707,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

PEDIKŰR FELSŐ FOKON: Otthoni lábápolás

PEDIKŰR FELSŐ FOKON: Otthoni lábápolás

„Lábaink tartó pillérként szolgálnak egész életünkben, fordítsunk hát nagyobb hangsúlyt ápolásukra!” – írja fel az általános receptet a láb gyógyásza. Kovácsné Marcsi most induló, Pedikűr felső fokon című rovatában ezen a héten házi lábápolási praktikákat oszt meg velünk.

Pedikűr. Ugyan szeretünk pedikűröshöz járni –a szakembernél nincs jobb! –, ám van, amikor otthon, saját magunk fogunk a lábápolásnak. Ezekre az esetekre álljon négy fontos lépés.

Lépés 1.: Áztatás

2015_043_06 szétszedve 3

Testhőmérsékletű vízben áztassad a lábad. Tegyél bele illatos tusfürdőt! A lábfürdő vizéhez adhatsz gyógynövény forrázatokat is: a menta felfrissíti a bőrt, a zsálya a lábizzadás ellenszere, a rozmaring csillapítja a fájdalmat. 10-15 perc után töröld szárazra a lábad. Jó tanács: fordíts különös figyelmet a lábujjak közére, mert a nedves bőr jó táptalajt biztosít a bőrgombáknak.

 

 

Lépés 2.: Bőrreszelés, bőrradírozás

2015_043_06 szétszedve 1A bőrkeményedések eltávolítása csak alapos áztatás után lehetséges. A vastagabb bőrkeményedéseket habkővel vagy nem túl durva reszelővel dörzsöld, gyengéden. Soha ne próbáld pengével vagy ollóval eltávolítani a bőrt, inkább fordulj szakemberhez! A bőrradírt mindig száraz bőrre vidd fel, alaposan dolgozd szét, majd öblítsd le és töröld szárazra a lábad. Hetente egyszer, maximum kétszer szabad ezt a műveletet elvégezni, a többszöri bőrradírozás ugyanis roncsolhatja a bőrt. Bőrradírozás után mindig használj valamilyen ,a bőrödnek megfelelő testápolót.

Házi bőrradír tippek:

– Barnacukor, mézzel és vanília illóolajjal.
– Egy kiskanálnyi méz, 3 kanál tengeri só, kevés tejszín.
– Három evőkanál kávézacc, két evőkanál tej és egy evőkanál olaj.

Lépés 3.: Körömformázás

2015_043_06 szétszedve 2 jóA lábkörmök helyes vágása nem íves, hanem egyenes, négyzet alakú. Érdemes lekerekíteni a sarkokat egy reszelő segítségével, így megakadályozhatjuk a köröm fájdalmas benövését. Jó tanács: A körömvágó ollót minden használat előtt töröld át alkoholos vattával! A körömágy bőrét tompa fejű fapálcával told fel fürdés után, majd kend be bőrtápláló krémmel vagy olívaolajjal. Ha színes lakkot használsz, mindig kenj fel előtte egy színtelen alapréteget, így megakadályozhatod, hogy a lakktól elszíneződjön a körmöd.

Lépés 4.: Hidratálás

Hetente egyszer ápold zsírosabb krémmel a lábad. Naponta használjon vizes bázisú krémet. Éjszakára kend be vékonyan az egész lábát. Húzz pamut zoknit, így a tápanyagok mélyebben felszívódnak, és az ágyneműt sem kened össze.

Házi tipp:
– Shea (natúr) vaj, érett összetört banán kis tejjel.
– Vazelin kristálycukorral.

Általános szabályok

Az eszközöket soha ne add másnak, kölcsön.
A törölközőt csak te használd.
Ha véletlenül megsebezed magad, egy vattapamacsra csepegtess egy kis teafaolajat és töröld át a lábad vele.

 

MARCSI MUNKA KÖZBENKovácsné Marcsi igazi tapasztalt – ahogy ő mondja –lábápoló, aki Stúdió 58 szalonjában évtizedek óta várja a vendégeket, köztük olyat, aki szüleitől „örökölte meg” őt. A Szépségportál szakértője, aki ismeri szakmájának minden csínját-bínját, hétről-hétre megoszt velünk a profiknak és laikusoknak egyaránt érdekes ismereteket, tudást, trükköt, módszert és eszközöket. (Itt olvashatod életrajzát)

Zsuzsa N. Vadász