Top
PEDIKŰRRŐL A PEDIKŰRÖSTŐL: A tyúkszem házi ápolása – Szépségportál
fade
4801
post-template-default,single,single-post,postid-4801,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

PEDIKŰRRŐL A PEDIKŰRÖSTŐL: A tyúkszem házi ápolása

PEDIKŰRRŐL A PEDIKŰRÖSTŐL: A tyúkszem házi ápolása

„Lábaink tartó pillérként szolgálnak egész életünkben, fordítsunk hát nagyobb hangsúlyt ápolásukra!” – írja fel az általános receptet a láb gyógyásza. Kovácsné Marcsi ezúttal a tyúkszem problematikáját járja körbe.

 

A szerencsés kevesen kivételével mindannyian megtapasztalhattuk már azt, milyen, amikor tyúkszem képződik a lábunkon. Hogy mennyire tud fájni, milyen nehezen tudunk cipőt húzni, s mekkora tortúra időnként az eltüntetése. De hogy valójában, mi is az a tyúkszem, s hogyan lehet hatékonyan kezelni? Nos, erre kívánunk alább válasszal szolgálni.

Mi is az a tyúkszem?

A kúpszerűen mélybe terjedő fokozott szaruképződés a tyúkszem. A cipő dörzsölése és nyomása miatt a lábon, különösen a lábujjakon, a sarkon, illetve a talpszéli részeken jelentkező megvastagodott szaruréteg.  Akkor beszélünk tyúkszemről, ha a szaruréteg egészen a csonthártyáig terjed. Ez erős fájdalommal jár, nem megfelelő kezelése pedig csonthártyagyulladásig is vezethet.

Hogyan lehet megelőzni?

Viseljen mindig puha, kényelmes és megfelelő méretű cipőt! Szükség esetén hordjon talpbetétet! Ha a tyúkszem mindig ugyanazon a helyen alakul ki, ajánlott nyomásvédő tapaszt hordani. Az ápoló lábkrémek és a gyakori lábfürdő puhává teszi a bőrt, így nehezebben alakul ki tyúkszem.

Hogyan lehet otthon kezelni?

2015_03_23_tyúkszem 1A gyógyszertárakban számos, recept nélkül megvásárolható készítmény kapható erre a célra. Ilyenek – például a Scholl, a Salvequick, a Pharmadoct, a Hansaplast, aTyúkszemtapasz, a Wartner Tyúkszem-eltávolító stift,a  Naturland Tyúkszemirtó balzsam, vagy a Dr. Milesz Vérehulló fecskefű ecsetelő.
Ezek többsége szalicilsavat tartalmaz, amely felpuhítja magát a tyúkszemet. Feloldja a tyúkszem hámrétegeit, így azok könnyen eltávolíthatóak lesznek. Arra vigyázni kell, hogy ép bőrre ne kerüljön a szer, mert felmarhatja. (Megelőzésként vagy vazelinnel, vagy valamilyen zsíros krémmel érdemes bekenni a környező bőrfelületet.)

Érdemes felkészülni rá, hogy tyúkszem kezelése nem megy egyik napról a másikra. A bőr típusától függően több hétig is eltarthat, míg teljesen eltűnik a tyúkszem.

Mit tegyünk a makacs tyúkszemmel?

A nem múló tyúkszemet pedikűrössel vagy orvossal távolíttassa el! űCukorbetegek és érelmeszesedésben szenvedők mindenképpen forduljanak orvoshoz ezzel a problémával!

 

 

MARCSI MUNKA KÖZBENKovácsné Marcsi igazi tapasztalt – ahogy ő mondja –lábápoló, aki Stúdió 58 szalonjában évtizedek óta várja a vendégeket, köztük olyat, aki szüleitől „örökölte meg” őt. A Szépségportál szakértője, aki ismeri szakmájának minden csínját-bínját, hétről-hétre megoszt velünk a profiknak és laikusoknak egyaránt érdekes ismereteket, tudást, trükköt, módszert és eszközöket. (Itt olvashatod életrajzát)

Zsuzsa N. Vadász