Top
Bankközi pénzátutalás: szeptembertől gyorsabban – Szépségportál
fade
5003
post-template-default,single,single-post,postid-5003,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Bankközi pénzátutalás: szeptembertől gyorsabban

Bankközi pénzátutalás: szeptembertől gyorsabban

Bankközi pénzátutalás. Sokszor szinte minden perc számít, s nem mindegy, hogy egy óra, egy nap vagy egy hét alatt jutunk a pénzünkhöz, vagy éppen, hogy mikor kell újára indítanunk a az utalást, hogy a partnerünk időben megkapja a pénzt.

 

Már a feledés homályába vesztek azok az idők, amikor az elindított bankközi pénzátutalás után a szóban forgó összeg napokig nem érkezett meg a címzetthez. Ma már két-három óra alatt a pénz a címzett számláján van – s a helyzet ősztől még tovább javul.

Egy óra az idő

2015_04_17 BANKI ÁTUTALÁS1

 

Szeptembertől ugyanis olyan módosításokat vezet be a felelős Giro Zrt., amelyek gyorsítják a belföldi bankközi átutalási forgalmat. A napközbeni átutalásokat feldolgozó InterGIRO2 rendszer fejlesztésével a jelenlegi napi öt helyett a jövőben naponta tíz ciklusban, óránkénti rendszerességgel dolgozzák fel a bankközi forint átutalásokat, így az átutalások átfutási ideje átlagosan a felére, a jelenlegi 2 óráról 1 órára csökken – olvasható az MTI jelentésében.

 

 

Ezen kívül a rendszer a jelenlegi működéshez képest 1 órával korábban, már 7.30 órától elkezdi az utalások feldolgozását, és a tranzakciók beküldésére rendelkezésre álló nap végi befogadási határidő is meghosszabbodik fél órával, 17.00 óráig.

 

Az eredmény

A ciklussűrítés révén megnő a beérkező jóváírásokból napon belül lebonyolítható fizetések száma, ezáltal tovább javulhat a vállalati szektor folyószámla gazdálkodásának hatékonysága. A rövidebb átfutási időnek köszönhetően a banki átutalással történő fizetés egyre több helyzetben jelenthet kedvező alternatívát a készpénzfizetéssel szemben a lakossági ügyfelek körében is.

Zsuzsa N. Vadász