Top
PEDIKŰRRŐL A PEDIKŰRÖSTŐL: A KALAPÁCSUJJ – Szépségportál
fade
4908
post-template-default,single,single-post,postid-4908,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

PEDIKŰRRŐL A PEDIKŰRÖSTŐL: A KALAPÁCSUJJ

PEDIKŰRRŐL A PEDIKŰRÖSTŐL: A KALAPÁCSUJJ

„Lábaink tartó pillérként szolgálnak egész életünkben, fordítsunk hát nagyobb hangsúlyt ápolásukra!” – írja fel az általános receptet a láb gyógyásza. Kovácsné Marcsi ezúttal a kalapácsujj problematikáját járja körbe.

 

Sokaknál alakul ki a lábnak ez a fajta deformáltsága, ami egyesek számára csak esztétikailag zavaró, másoknál azonban akár fájdalmakkal is járhat a kalapácsujj.

A kalapácsujj (digitus malleus) lényege, hogy a lábujj alappercét hajlító és feszítő izmok egyensúlya megbomlik, az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig lesüllyed.

 

Kialakulása

Leggyakrabban a rosszul illeszkedő cipőre vezethető vissza, amely kényszerhelyzetben tarja a lábujjakat. Az elváltozás azonban gyakori kísérője lehet egyéb szervrendszeri megbetegedéseknek, mint például a cukorbetegség, reumatológiai kórképek.

A folyamatosan dörzsölődő ujjon bőrkeményedés, tyúkszem alakulhat ki, s gyulladás, bőrpír és égő érzés a nyomásnak kitett területen.

Megelőzés

Elsődleges, hogy ne használjon a beteg magas sarkú cipőt, és a lábbeli engedjen széles teret a lábujjaknak. Emellett lábfejizom nyújtó és erősítő gyakorlatok végzése, és a nyomás csökkentésére használt harántboltozat emelő talpbetét is hasznos lehet.

Konzervatív terápia

Gyógytorna kezelés során például az ízületi mozgásokon lehet javítani, s sokat segít a megfelelő cipő kiválasztása, amelyben elég helyet kapnak a lábujjak. Különböző gyógyászati segédeszközök használata (Kalapácsujj támasztó gél párna, korrekciós gyűrű, korrigáló bandázs éjszakai használatra ) segíti az ujjak megfelelő helyzetben tartását, vagy enyhítik a nyomódás okozta fájdalmat.

Fájdalomcsillapítás

A gyulladásos terület jegelése csökkentheti a fájdalmat, duzzanatot. Erősebb fájdalom esetén nem-szteroid gyulladáscsökkentő tabletta is ajánlható. Súlyosabb esetben, amikor a deformitás miatt az ujj már rigiddé, igen fájdalmassá válik, vagy nyílt seb keletkezik az ízületen, operatív beavatkozásra lehet szükség.

 

MARCSI MUNKA KÖZBENKovácsné Marcsi igazi tapasztalt – ahogy ő mondja – lábápoló, aki Stúdió 58 szalonjában évtizedek óta várja a vendégeket, köztük olyat, aki szüleitől „örökölte meg” őt. A Szépségportál szakértője, aki ismeri szakmájának minden csínját-bínját, hétről-hétre megoszt velünk a profiknak és laikusoknak egyaránt érdekes ismereteket, tudást, trükköt, módszert, eszközt. (Itt olvashatod életrajzát, itt az elérhetőségét.)

Zsuzsa N. Vadász